La Fundació

Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica

La Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica va néixer l’any 2000 a partir de la dotació fundacional realitzada per Àngel Segarra i Ferre i Àngel Segarra i Associats, S.L amb la finalitat de protegir, difondre i estudiar l’arqueologia catalana en general i la de la cultura ibèrica en particular.

El Patronat de la Fundació està format actualment per 14 persones vinculades al món de l’arqueologia i la cultura en l’àmbit de la comarca de l’Alt Camp i del municipi de Figuerola en particular.

El President de la Fundació és Àngel Segarra i Ferre i la resta de membres del Patronat de la Fundació: Josep Gomis, Josep M Sans Trave, Joaquín Ruíz de Arbulo, Joan Rende, Joan Papell, Josep M Rovira, Elisabet Baldor, Oleguer Balanyà, Jordi Clofent, Daniel Segarra, Eduard Vidal, Antoni Escarré, i Joan de Figarolas Bosch que ostenta també el càrrec de secretari de Patronat.

fcaijunta22

Visita de personalitats amb el Patronat de la Fundació. Estiu 2012. ©FCAI

fcaijunta1

Què fem.?

Des d’un inici la principal activitat de la Fundació ha estat conservar, exposar i difondre el patrimoni arqueològic-cultural que conserva. Així, el 2006, va completar la primera gran fita amb l’obertura de “Cal Vicari”, casa del segle XV-XVI on inicialment va exposar totes les col·leccions. Posteriorment va obrir la biblioteca de la Fundació al carrer Sant Jordi, número 12, on s’exposa la col·lecció numismàtica, els llibres de vell i la biblioteca de llibres d’arqueologia i d’art medieval i modern.

Finalment, el 2009 va obrir el Corral de Cal Vicari on s’exposen les peces de ceràmica, vidre, forja i mobiliària de la Catalunya moderna segles XVI a XIX que anomenem “Arts i oficis”

La segona línia important d’activitats han sigut les excavacions, iniciades l’any 2003 i 2004 amb l’excavació d’unes tombes medievals al municipi osones de Seva, i posteriorment 2006 a 2009 amb l’excavació de la Cova del Gat i de la Torre de la Mixarda al municipi de Figuerola del Camp.

Publicacions: Fins avui la Fundació ha fet dues publicacions, la dels primers premis que va convocar la Fundació l’any 2001 i la de la Guia de l’exposició de la Torre del Moro del municipi de Sant just Desvern (Barcelona) de l’any 2003.

Diades temàtiques dels Museus: fins al moment la Fundació ha fet dues Diades o Festes dels Museus i del Patrimoni Arquitectònic i Cultural al municipi de Figuerola del Camp; la primera dedicada als Ibers 2014 i la segona als romans 2015. Aquest any és previst fer-la sobre la Cova del Gat (Eneolític i Bronze inicial).

Finalment la Fundació ha realitzat un nombrós conjunt d’exposicions en itinerància, essent les més destacades la dels Ibers realitzada el 2015 al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i la d’Art Medieval organitzada pel Museu de Valls el 2014 a més de la ja dita sobre els Ibers de la Penya dels Moros a Sant Just Desvern del 2003 o la de moneda medieval catalana de la mateixa localitat feta el 2005. També es varen fer del 2000 al 2006 exposicions anuals sobre moneda, vidre, ceràmica, rajoles d’arts i oficis catalans a Figuerola del Camp.

ON SOM?

Actualment la Fundació té el domicili fiscal a C Sant Jordi,12 de Figuerola del Camp (43811).

COM CONTACTAR?

L’adreça del web de la Fundació és http://www.ibersafiguerola.cat

Però també es pot contactar a

a.segarra@angelsegarra.com (President del Patronat)
lauravives@hotmail.com (Gerent de la Fundació)

O als tels:

977 630 175. Ajuntament de Figuerola del Camp
653 192 098. Laura Vives (gerent de la Fundació)
619 723 500. Àngel Segarra (president del Patronat)

COM PARTICIPAR DE LES TASQUES DE LA FUNDACIÓ?

Hi ha diferents maneres de participar en les tasques de la Fundació:

1. Fent-se membre de la Fundació.

El cost mínim són 60 euros anuals i és té dret a fer les visites i utilitzar els mitjans de la Fundació i a rebre la informació de la Fundació: Memòria Anual, publicacions, revistes o informació d’Entitats associades com la Revista Cultura i Paisatge, etc. Les aportacions dels membres d’Honor són les quantitats que creuen convenient per damunt de l’import anterior i els dóna dret a constar com a tals en les publicacions i activitats de la Fundació.

2. Fent la visita als locals-exposicions de la Fundació. En aquest cas previ pagament de 3 euros (2 jubilats i gratuït els infants fins als 12 anys) podreu fer una visita privada a les col·leccions de la Fundació amb una guia que us les explicarà amb detall.

3. Participar en les Diades temàtiques. Contactant amb el grup de teatre local o amb l’organització de les Diades podreu participar en les escenificacions que es realitzen o en les activitats programades per aquests dies.

4. Participar en les excavacions. Posant-se en contacte amb la Fundació al mail o telèfons referits podreu demanar de formar part dels equips que realitzen les tasques de les excavacions que es vagin duent a terme.

Informació FINANCERA

Pròximament.